Fokker, TenCate en partners naar volgende fase innovatiesamenwerking met Airbus

Airbus, Fokker en TenCate ondertekenen vanavond in aanwezigheid van de Franse president Hollande, minister-president Mark Rutte en minister van Economische Zaken Henk Kamp het contract voor de volgende fase van het Thermoplastic Affordable Primary Aircraft Structure innovatieprogramma (TAPAS). Dit programma bestaat sinds 2010 en is een uiterst succesvol instrument voor projectmatige innovatiesamenwerking.

In het TAPAS-consortium werken bedrijven en kennisinstellingen uit de Nederlandse luchtvaartindustrie samen met Airbus om de toepassing van thermoplastisch composiet in de romp, vleugels en staartconstructies van vliegtuigen verder te ontwikkelen. De vruchtbare samenwerking van Fokker Aerostructures en TenCate Advanced Composites met Airbus en de overige partners is gestart in 2010 en loopt in deze nieuwe fase door tot en met 2017. De innovatiepartners uit het Nederlandse MKB binnen TAPAS 2 zijn Airborne Composites, CODET, DTC, KE-Works, KVE en Technobis Fiber Technologies. Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart-laboratorium (NLR), Technische Universiteit Delft en Universiteit Twente zijn de Nederlandse kennispartners in dit innovatieprogramma. Het budget voor TAPAS 2 bedraagt € 24,3 miljoen. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt de voortgaande samenwerking met een lening van € 9,5 miljoen.

Geavanceerd materiaal
Thermoplastisch composiet is een geavanceerd materiaal dat 15% lichter is dan traditionele vliegtuigmaterialen. Het onderscheidt zich onder meer door een efficiëntere verwerking in de productie, lagere kosten van structuurdelen en een hoge brandveiligheid. Dit composiet is zeer sterk, licht van gewicht en draagt bij aan het streven naar een duurzame luchtvaart, omdat vliegtuigen mede door dit materiaal steeds lichter kunnen worden geconstrueerd. Hierdoor kan het brandstofverbruik afnemen, de actieradius toenemen of het laadvermogen worden vergroot. Doelstelling is om het aandeel van thermoplastisch composieten zowel in de huidige generatie vliegtuigen alsook in de nieuwe generatie toestellen verder te laten toenemen. In het kader van de TAPAS 2-overeenkomst wordt een demo staartdeel ontwikkeld dat volledig uit thermoplastisch composiet bestaat. In TAPAS 1 werd een romppaneel gerealiseerd en als demonstrator gepresenteerd.

Toonaangevende positie wereldwijd
De Nederlandse luchtvaartindustrie heeft wereldwijd een toonaangevende positie met de toepassing van lichtgewicht materialen. Deze positie is mede te danken aan de uitstekende landelijke kennisinfrastructuur op het gebied van de luchtvaartindustrie, materialen en verwerkingsprocessen. Samenwerking met klanten, leveranciers, universiteiten en kennisinstituten in innovatieplatforms wordt ondersteund door een actief overheidsbeleid en heeft aangetoond nieuwe technologische ontwikkelingen gestructureerd naar een hoger niveau te kunnen brengen.