Partnerschappen


airborne

Airborne Technology Centre ontwikkelt nieuwe composiet technologieën voor de Airborne groep. Airborne ontwikkelt en produceert composiet producten voor hoogwaardige markten als de lucht- en ruimtevaart, olie & gas, machinebouw en marine sector. Airborne heeft vestigingen in Nederland en Spanje.

www.airborne.nl


airbus

Airbus is een leidende producent met de meest moderne en alomvattende reeks vliegtuigen op de markt, met een capaciteit van 100 tot meer dan 500 zitplaatsen. Meer dan 9.500 Airbus vliegtuigen zijn verkocht aan meer dan 300 klanten wereldwijd en meer dan 6.000 van deze vliegtuigen zijn afgeleverd sinds het begin van de bedrijfsvoering in de vroege jaren ’70 van de vorige eeuw. Airbus is een onderdeel van het EADS-concern.

De TAPAS-projecten zullen de ontwerp-, productie- en samenbouwtechnieken van continu vezelversterkte thermoplasten demonstreren. Tevens zal het de toepasbaarheid op grote primaire structuren van vliegtuigen bewijzen. Het project is een integraal deel van het Airbus R&T plan en Airbus ondersteunt de mogelijkheid om samen te werken met Nederlandse industrie, onderzoeksinstellingen en universiteiten op deze sleuteltechnologie voor de toekomst.

Als leider in deze industrie streeft Airbus ernaar om een werkelijk eco-ëfficiënt bedrijf te zijn. In dat kader is Airbus het eerste luchtvaartbedrijf in de wereld om het ISO 14001 certificaat behaald te hebben voor alle productielocaties en producten, voor de hele levensduur van die producten. Airbus streeft er naar om zeker te stellen dat luchttransport een eco-efficiënte vervoerswijze blijft, waarbij economische waarde wordt geleverd terwijl tegelijkertijd de invloed op het milieu wordt geminimaliseerd


www.airbus.com

 

CoDeT B.V.

CoDeT bestaat als Engineering Service sinds april 2008. Het bedrijf specialiseert zich in de ontwikkeling van analyse en optimalisatie software voor CAE omgevingen, met de nadruk op grootschalige analyse en optimalisatie van composiet structuren. Ontwikkelingsprojecten zijn:

  • Grootschalig ontwerp van composiet laminaten voor aerospace structuren, met de nadruk op gestuurde, vezelgeplaatste structuren met verbeterde mechanisch gedrag en lager gewicht.
  • Ontwerp, productie en testen van morphing vleugelvoorranden met gestuurde huidvelden.
  • Ontwikkeling van een grootschalige en innovatieve topologie-optimalisatie oplosser.
  • Ontwikkeling van realtime structurele health monitor (SHM) systemen, gebruik makend van state-of-the-art draadloze sensoren.

Deelname aan Europese projecten is een recente activiteit.

www.codet-engineering.com


dtc

Dutch Thermoplastic Components is gespecialiseerd in het vervaardigen van geavanceerde thermoplastisch composiet onderdelen voor structurele luchtvaarttoepassingen. Engineering, productie en volledige eindinspectie van vliegende onderdelen worden in-house uitgevoerd.

www.composites.nl


fokker

Fokker Aerostructures ontwerpt, ontwikkelt en produceert structurele componenten en samenstellingen voor de luchtvaart-, ruimtevaart- en defensiemarkt. Thermoplastisch composieten zijn het belangrijkste innovatiespeerpunt van Fokker.

www.fokker.com

 


KE-works

KE-works is gespecialiseerd in de optimalisatie van engineeringprocessen in productontwikkeling. Het bedrijf is actief in de Nederlandse luchtvaartindustrie. KE-works is opgericht in 2008 en is een privaat MKB. De onderneming is begonnen als spin-out van de Technische Universiteit Delft op het gebied van systeem-engineering en kennisgebaseerde engineering, toegepast op vliegtuigontwerp en -techniek.

KE-works wordt gedreven door een visie waarbij ontwerp en techniek zijn gebaseerd op een multidisciplinaire control room, waar geïntegreerde en geautomatiseerde ontwerp en technische processen een multidisciplinair projectteam in staat stellen om mogelijke ontwerpopties realtime te evalueren.

KE-works biedt automatiseringsapplicaties en consultancy. Het belangrijkste product is KE-chain, een workflow platform speciaal ontwikkeld voor engineeringprocessen. KE-chain biedt klanten de mogelijkheid om sneller te veranderen en beter te documenteren: het biedt flexibiliteit en efficiency in het proces van productontwikkeling met betrekking tot veranderingen, samenwerking, concurrentie en de traceerbaarheid van het rationale ontwerp en de ontwerpgeschiedenis.

www.KE-works.com


Kok & Van Engelen ontwerpt, ontwikkelt, produceert en repareert composiet structuren voor verschillende markten. R&TD wordt onder andere uitgevoerd op het gebied van Resin Transfer Moulding en het lassen van thermoplastisch composiet materialen.

www.kve.nl


Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR)

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium NLR voert onderzoek uit op het gebied van ontwikkeling en productie van geavanceerde composiet constructies. Het NLR heeft hiervoor specialisten en faciliteiten onder een dak: van initieel ontwerp tot prototype vervaardiging, testen en certificatie.

www.nlr.nl


tft-fos

Technobis Fibre Technologies is gespecialiseerd in de ontwikkeling en levering van hoge snelheid / multi-sensor fiber modules en sensoren.

www.tft-fos.com


tencate

TenCate Advanced Composites ontwikkelt en produceert composietmaterialen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie en industriële toepassingen. TenCate Advanced Composites heeft productievestigingen in Europa en Noord-Amerika.

www.tencateadvancedcomposites.com


tudelft

Technische Universiteit Delft heeft de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, die de grootste luchtvaartfaculteit is in Europa. Alle aspecten van het vliegtuig en ruimtevaartuig worden onderwezen en onderzocht. De leerstoel Design & Production of Composite Structures (DPCS) heeft een lange geschiedenis op het gebied van thermoplastisch composieten. Het begon in de jaren 1980 met de ontwikkeling van rubbervormen. Binnen het TAPAS-project werkt DPCS samen met de leerstoelen System Engineering & Aircraft Design (SEAD) en Air Transport and Operations (ATO).

www.lr.tudelft.nl


utwente

Universiteit Twente is een innovatieve, internationaal georiënteerde campusuniversiteit. Het zwaartepunt van het onderzoek is hoofdzakelijk gericht op nieuwe ontwikkelingen die van nut kunnen zijn voor de maatschappij.

Eén van de onderzoeksrichtingen van de Technische Mechanica groep binnen de faculteit Construerende Technische Wetenschappen is het optimaliseren van grote complexe (composiet) constructies en de analyse van materiaalgedrag tijdens dynamische belastingen.

www.utwente.nl